Hoe ons ATEX-loket klanten praktische support biedt 

Het ATEX-loket, hoe werkt het en waarom is het in het leven geroepen? Om hier duidelijkheid over te geven beantwoord Maurice Reinders (ATEX-specialist) een aantal veelvoorkomende vragen. Indien u interesse heeft en met ons in contact wil komen, kan dat door hier te klikken. Wij zien ernaar uit!

Maurice, jullie hebben onlangs een nieuwe type dienst geïntroduceerd bij jullie opdrachtgevers. Kun je ons vertellen wat dit precies inhoudt?

Natuurlijk! Het ATEX Loket is een service die we hebben opgezet om onze klanten dagelijks te adviseren over het veilig uitvoeren van werkzaamheden in ATEX-zones. We bieden dit advies direct op locatie bij de klant, waar zowel de klant als de aannemers ons kunnen inschakelen.

Voor welke bedrijven zou dit een toegevoegde waarde kunnen zijn?

Op dit moment hebben we het ATEX Loket bij twee klanten in de petrochemie geïntroduceerd. Gezien het veelvuldige gebruik en de positieve reacties verwachten we dat we deze dienst ook bij andere klanten binnen de industriële sector mogen uitrollen.

Welke invloed heeft de aanscherping van de wet gehad op het ontstaan van dit loket?

De aanscherping van de wetgeving heeft een aanzienlijke rol gespeeld bij het ontstaan van het ATEX Loket. Voorheen bood de wet meer ruimte voor eigen interpretatie bij werkzaamheden in ATEX-zones, maar deze ruimte is door de recente wijzigingen ingeperkt. Als gevolg hiervan is er een grotere vraag ontstaan naar deskundig advies om te voldoen aan de wetgeving.

Kun je iets vertellen over jullie werkwijze?

Bij het ATEX Loket bekijken we verschillende aspecten om een veilige werkomgeving te waarborgen. Dit omvat het analyseren van de zoneringstekeningen, onderzoek op de werkplek ten aanzien van aanwezige gevarenbronnen, het overleggen over het tijdelijk buiten gebruik stellen van installaties (wegnemen van de gevarenbron), het adviseren over op de markt beschikbare ATEX-gecertificeerde machines, toepassen van alternatieve werkmethodes en het aanbevelen van beheersmaatregelen indien nodig. Ons uiteindelijke advies wordt zoveel mogelijk gepresenteerd in de vorm van een checklist, om de aannemer zo goed mogelijk te ondersteunen.

Kun je een voorbeeld geven over een advies voor een project binnen een ATEX-zone?

Een praktisch voorbeeld is heetwerkzaamheden voor het vervangen van stoomleidingen. Normaal gesproken werden deze leidingen door middel van slijp- en laswerkzaamheden hersteld, maar we hebben gekeken naar alternatieven. Het doorhalen van een leiding kan met een ATEX zaagmachine en als dan ook de slijpwerkzaamheden vervangen worden door “koude montage” door lokringen te gebruiken, dan zijn de heetwerkrisico’s weggenomen. Op deze manier kon het project doorgaan binnen de ATEX-zone zonder te hoeven wachten op een productiestop.

Welke aanvullende ondersteuning bieden jullie nog meer om bedrijven te helpen bij hun werkzaamheden in ATEX-zones?

Naast het bieden van advies bij specifieke werkzaamheden, helpen we bedrijven ook bij het opzetten van een werkmethode voor regelmatig terugkerende heetwerkzaamheden. Daarnaast kunnen we ontstekingsanalyses uitvoeren voor niet ATEX-apparatuur die in zone 2 of 22 gebruikt zouden moeten worden. Op de markt ontbreekt het namelijk nog altijd aan machines in een ATEX uitvoering.

 

Terug
(c) 123Atex.eu® | Sitemap | Disclaimer | Privacyverklaring | Algemene voorwaarden | Beleidsverklaring | Website door: Dorst