123ATEX.eu draagt bij aan Duurzaam Succes van Forteiland Pampus

Het duurzame en zelfvoorzienende energiesysteem van Forteiland Pampus is een prestatie van formaat. Demissionair minister Rob Jetten was aanwezig bij de officiële opening op 29 mei. Dit kunstmatige eiland, gecreëerd ongeveer een eeuw geleden, heeft nu een energiesysteem dat volledig op duurzame bronnen draait.

Op het eiland staan twee kleine windmolens en een zonnepark, maar de innovatie gaat verder dan wat met het blote oog zichtbaar is. Ondergronds bevinden zich faciliteiten voor de productie van waterstof en groen gas, waardoor het eiland het hele jaar door zijn eigen energie kan opwekken. Dit is bijzonder, aangezien het eiland UNESCO-werelderfgoed is en zich in een Natura 2000-gebied bevindt. Wat dit project nog meer uniek maakt, is de integrale benadering van verschillende duurzame technieken. De combinatie van windenergie, zonne-energie, waterstofproductie en groen gas in één systeem is niet eerder op deze manier toegepast. Dit project kan dan ook dienen als voorbeeld voor andere eilanden die zelfvoorzienend willen worden in hun energiebehoefte.

Historisch gezien werd de energie op Pampus opgewekt door een kolencentrale. De afgelopen jaren werd er gebruikgemaakt van aggregaten, wat niet in lijn is met de huidige duurzaamheidsdoelen. Daarom is er hard gewerkt om een fossielvrij en zelfvoorzienend energiesysteem te realiseren. In totaal hebben veertig partners aan dit project bijgedragen, waaronder 123ATEX.eu.

123ATEX.eu werd gevraagd vanwege de uitgebreide ervaring en kennis op het gebied van explosieveiligheid. De biovergister op het eiland produceert  gassen, en er moeten strikte veiligheidsmaatregelen worden getroffen om deze risico’s te beheersen. Het team van 123ATEX.eu was verantwoordelijk voor het identificeren en van deze risico’s. Dit omvatte een grondige analyse van mogelijke gevaren en het bedenken van veiligheidsmaatregelen. We werkten nauw samen met andere partners om ervoor te zorgen dat het gehele systeem voldoet aan de strengste veiligheidsnormen.

Forteiland Pampus is nu een baken van duurzaamheid en innovatie, en 123ATEX.eu is trots op de rol die zij hebben gespeeld in dit baanbrekende project.

Terug
(c) 123Atex.eu® | Sitemap | Disclaimer | Privacyverklaring | Algemene voorwaarden | Beleidsverklaring | Website door: Dorst